könyvelés

Bérszámfejtés

Bérszámfejtés 

Egy cégvezetőben felmerül a gondolat, hogy mit tegyen, ha gyorsan bérszámfejtésre van szüksége. Az első lépés az kell, hogy legyen, hogy keressen fel bennünket, akik bérszámfejtés kiszervezésével foglalkozunk. De néha a gyorsaság fontos, és emellett vannak különböző követelmények is, amelyekre oda kell figyelni, ha egy vállalkozás új munkavállalót kezd alkalmazni.

A legelső kérdés, hogy milyen dokumentumokra van szüksége az első napján a munkavállalónak?

Az új dolgozónak be kell mutatnia az iskolai papírjait, főleg azt, amely a munkakör betöltéséhez szükséges.

Az új munkavállalónak át kell adnia az előző munkáltatójától származó kilépő papírokat.

A munkavállalónak át kell adnia a társadalombiztosítási kis könyvét, amelybe a munkáltatónak kell beleírnia az új jogviszony kezdetét.

Milyen dokumentumokat kell a cégnek kinyomtatnia, aláíratnia stb.?

A legfontosabb dokumentum a munkaszerződés, mert a munkaviszony a munkaszerződéssel valósul meg. A munkaszerződést írásba kell foglalni, amelynek tartalmaznia kell a munkavállaló alapbérét és munkafeladatát. Ezek hiányában a munkaszerződés a felek között érvénytelen.

El kell készíteni a cégnek a munkaköri leírást, amely lehet a munkaszerződés melléklete is. Fontos, hogy a munkaköri leírást is írásba kell foglalni. Mind a munkaszerződésnél, mind a munkaköri leírásnál ne felejtsük el, hogy mindkét fél, a munkáltató és a munkavállaló aláírása létfontosságú egy esetleges későbbi munkaügyi vita esetén.

Ki kell állítania a cégnek a munkáltatói igazolást a munkavállaló nyilvántartásba vételéről.

A cégnek tájékoztatni kell a munkavállalót a tárgyévi szabadságokról, azaz az alap-, beteg – és pótszabadságokról. Az új dolgozót tájékoztatni kell a munkavégzés helyéről, munkarendről, bérfizetés napjáról, felmondási időről, munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettségekről.

Az új munkavállalónak a személyi jövedelemadó előleg megállapításához a következő nyilatkozatokat kell kitöltenie:

Adóelőleg-nyilatkozat a családi kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatótól származó bevétel adóelőlegének megállapításához.

Adóelőleg-nyilatkozat a súlyos fogyatékosságról, ha van az szja személyi kedvezmény érvényesítéséhez.

16 év alatti gyermekekről nyilatkozat a pótszabadság megállapításához.

A cégvezetőnek kell gondoskodnia arról is, hogy az adóhatóságnak, azaz a NAV-nak elektronikus úton, vagy erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelentse az általa foglalkoztatott biztosított természetes személy adatait, jogviszonyának kezdetét, heti munkaidejét, FEOR-számát.

Ez a bejelentés nagyon fontos, és legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján a foglalkoztatás megkezdése előtt kell teljesíteni. Az adatokat ne felejtsük el rögzíteni a bérszámfejtő programban sem, ami elsőre egyszerű feladatnak tűnik, mégis sok kellemetlenséget okozhat, ha nem vagyunk elég alaposak.

Tehát ahogy láthattuk, a bérszámfejtés nagyon összetett feladat. Egy új munkavállaló alkalmazása nagyon sok kötelezettséggel jár, aminek a munkaügyi adminisztrálását a legjobb szakemberekre bízni, egy profi bérszámfejtő cégre, mint amilyenek mi is vagyunk.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.