1149 Budapest,
Angol u. 38. 2/110.

09:00 – 16:00

Hétköznap

Ajánlat kérés

Hogyan fogja a mesterséges intelligencia automatizálni a könyvelést?

A könyvelés leginkább egy analitikus munka, számokkal és matematikai képletekkel dolgozik. Kisebb részben intuitív munka, amihez már szükségünk lehet egy szakemberre. Mi az oka annak, hogy nem automatizálták a könyvelést eddig? Mi várható az elkövetkező évtizedekben? Ezekre a kérdéseket próbáljuk megválaszolni a következőkben.

Hosszú éveken keresztül vezettem a könyvelőirodámat, ahol már 2000-ben beszkenneltünk minden bizonylatot és távkönyvelőkkel dolgoztunk együtt. Ez egy félautomata megoldás, ami igen jól működött. Azokban az években nem találtuk meg a megfelelő szoftvert, ezért vágtunk bele egy távkönyvelő szoftver fejlesztésébe, ahol már elhagyható a szkennelést (digitalizálást) és az ügyfeleinkre bíztuk rá a távoli adatrögzítés legnagyobb részét. Cserébe naprakész könyvelési riportokat szolgáltattunk és kedvezőbb áron vállaltuk a könyvelést.

Ma már rengetek szolgáltató létezik Európában és Magyarországon is, akik vállalták, hogy a beszkennelt vagy lefotózott bizonylatokat digitalizálják és visszajuttatják a kinyert adatokat vagy akár a könyvelést (kontírozást) is. Hasonló módszerek már 10 ével ezelőtt is léteztek, de akkor még emberi erőforrást igényelt a feldolgozásuk. Mára már jóval kifinomultabb lett a karakterfelismerés és az adatok kinyerésének módszere, így automatizálhatóvá vált a digitalizálás egész folyamata.

A könyvelés automatizálása

Személy szerint azt tartom a legjobb ötletnek, ha a szkennelést teljesen kihagyjuk a folyamatból, ugyanis ez a legdrágább és egyben leglassabb része az automatizálásnak. Ahelyett, hogy mindent szkenneléssel digitalizálunk, én az e-számlák elterjedésére számítunk az elkövetkezendő években. Ha egy számlát elektronikus módon kapunk meg – általában egy pdf fájlként – akkor jóval egyszerűbb a dolgunk.

Érdeklődne, esetleg kérdése lenne? Kérem forduljon felénk bizalommal.